Webinars, webcasts, online training: ken jij het verschil?


Terug naar het overzicht

Online training, webinars, webcasts: ken jij het verschil?
05 Mar 2021
Binnen de opleidingswereld worden tegenwoordig heel wat digitale termen door elkaar gebruikt. Je kan inschrijven voor webinars, livestreams of webcasts, maar wat is nu eigenlijk het verschil?
 
We geven je even een handig en beknopt overzicht:
 
Webcast of livestream:
Het woord 'webcast' is eigenlijk een samenvoeging van de termen 'web' en 'broadcast'. Hiermee wordt een uitzending op het internet bedoeld. De termen webcast en livestream betekenen dan ook hetzelfde: je organiseert een live, online uitzending op het internet.
 
Webinar:
Maar is een webinar dan ook geen webcast? Dat klopt zeker. Maar deze term gebruiken we wanneer er tijdens de online uitzending ook de mogelijkheid is om in interactie te gaan. De deelnemers kunnen vragen stellen via de chat of hun mening geven via een poll of meerkeuzevragen. De vragen worden vervolgens ook meteen besproken en beantwoord.
 
Online training:
Wij spreken zelf van een online training wanneer de interactie met de deelnemers op de eerste plaats staat. In een online training gaan we zoveel mogelijk ervaringsgericht en interactief werken, net zoals we dat in een klassikale training zouden doen. Waar we in een webinar de focus houden op het overbrengen van theorie en inzichten met beperkte interactie, ligt de klemtoon tijdens een online training juist wel op het praktijkgerichte en stimuleren we interactie op verschillende manieren. Het aantal deelnemers blijft dan ook beperkt, zodat iedereen actief betrokken kan worden.
 
E-learning of online cursus:
We spreken van een e-learning wanneer het volledige programma van een opleiding is omgezet naar een online cursus die de deelnemers op hun eigen tempo en op eender welk tijdstip kunnen doornemen. Er is dus geen live interactie tussen trainer en deelnemers. Alle info is via video's vooraf opgenomen en wordt in combinatie met verschillende oefeningen of tests in een online pakket aangeboden. De deelnemers kunnen stapsgewijs en op hun eigen tempo de cursus volgen en afronden.
 
Wil jij in jouw bedrijf graag starten met het digitaliseren van opleidingen of het opzetten van online leerinitiatieven voor jullie medewerkers? Ben je op zoek naar een partner die je daarbij kan ondersteunen?
 
Let's talk! Vraag een vrijblijvend intakegesprek aan.
Om je gebruikservaring te verbeteren maken we gebruik van cookies. Door onze site te gebruiken ga je akkoord met deze cookies? Geen probleem!