Wij verhuizen! Maar verhuizen, wat doet dat met je?


Terug naar het overzicht

09 Nov 2018

Binnenkort verhuizen we met ons kantoor (en thuis) naar een rustige straat. Een verhuis doet me steeds terugdenken aan mijn promotor Mariette Hellemans en haar (toenmalig) assistent Jan Masschelein. Zij vertelden dat Bollnow geschreven heeft dat je huis het middelpunt van je bestaan vormt en dat alles daar ook mentaal vertrekt. “Voor Bollnow is ruimte in principe gerelateerd aan wonen: ruimte toont existentiële polen. Het huis of de woning is het belangrijkste centrum van het dagelijks leven van de mens, in tegenstelling tot de mobiele en anonieme buitenkant. Mensen hebben deze bescherming door hun woning absoluut nodig; ze hebben vooral behoefte aan de slaapplaats die hun woning biedt. De plaats waar ze wonen vormt het vaste punt in hun min of meer stationaire bestaan ​​en is het punt van dagelijkse terugkeer na hun dagelijkse activiteiten buiten het huis."

Bollnow gebruikt ook een nogal verrassende nieuwe manier van denken, namelijk relationeel. Hij definieert de ruimte niet duidelijk als dit of dat, maar laat zien hoe verschillende domeinen verwant zijn in het menselijk bestaan, dat het menselijk bestaan ​​een soort ritme is tussen contrasterende polen. Hij construeert dus een zeer complexe 'relativiteitstheorie' van polaire of complementaire relaties van ruimtelijke activiteiten en ervaringen.

Ik denk dan ook regelmatig dat de plaats van je kantoor een grote invloed uitoefent op je leven. Nu wonen we op de drukke ring van Turnhout wat maakt dat we in de winter onmiddellijk op een weg starten die ijsvrij is en rechtstreeks aansluit op de snelweg. Onze nieuwe locatie ligt op een kleine verbindingsweg tussen twee rustige straten met een snelweg enkele kleine straatjes verder. Uitkijken op een enorm veld is rustgevend maar vertrekken in een straat waar (vrees ik) nooit gestrooid wordt en waar nu al de bladeren blijven liggen, zal maken dat ik vanaf 18/12 minder met de motor zal kunnen gaan werken bij winterweer. Wat gaan we genieten van die warme wintertrippen.

Verder geeft onze rustige locatie ook de kans om onze aankopen beter te organiseren, een Delhaize op 100 meter en een Colruyt op 200 meter worden ingeruild door een Lidl op dikke 1 kilometer. Even iets gaan halen zal al vlug twintig minuten kosten maar ook meer beweging en een betere portemonnee.

Daarnaast geloof ik er in dat je gelukkiger wordt in een gezondere leefomgeving. Ik kijk alvast uit naar mijn eigen ruimte met een betere kwaliteit van licht, lucht, temperatuur en akoestiek, ik voel nu al aan dat mijn productiviteit er zeker op vooruit zal gaan. Ik kijk dan ook met een positieve blik naar de komende veranderingen.

Persoonlijk denk ik dat mijn eigen perceptie sterker zal zijn dan de plaats van mijn huis in dit universum, of zou Bollnow bedoelen dat je plaats van je thuis je perceptie zal bepalen? Ik zal het nog eens moeten nalezen maar denk dat het een wisselwerking is. Van een ding ben ik al overtuigd: de omgeving is van invloed op de mens.

De omgeving doet iets met je. Het heeft grote invloed op je beleving. Je voelt je er veilig en geborgen door of juist niet. De omgeving roept emoties op en momenteel zijn deze zeer sterk en positief.

Referentie:

Bollnow, O.F. (1963). Mensch und Raum. Kohlhammer, Stuttgart.

Om je gebruikservaring te verbeteren maken we gebruik van cookies. Door onze site te gebruiken ga je akkoord met deze cookies? Geen probleem!